За и против: Да надградя ли до Windows 10, или не?

12 август, 2015
Spread the love

Напоследък доста се шуми около най-новата версия на Microsoft Windows – 10. Амбицията на компанията е тази версия на операционната система да бъде инсталирана на милиард компютри, таблети и мобилни телефони. Новостите в нея са доста привлекателни като формулата е да се включи най-доброто от версии 8.1 и XP плюс още нововъведения. Милиони потребители вече участваха и продължават да участват в програмата за предварителен преглед и тестват всяко нововъведение и поправка.

Общо взето има доста вълнения около новия уиндоус. Наред с вълненията съществуват и колебания дали си струва да се надгради и дали това не би било грешка особено при хората, ползващи помощни технологии като екранни четци и т.н.

Ще се опитам накратко да отговоря на някои от вероятните въпроси, възникващи около казуса „Да обновя или не до Windows 10“.

За повечето потребители, важи принципът за изчакване поне няколко месеца преди обновяване до най-новото. Едната от причините е, че все още има слабости във функционалността и неизчистени бъгове.

От една страна това означава, че по-неопитните потребители е вероятно да се сблъскат с недокументирани проблеми, което

може да ги затрудни при работата. Обновяването се препоръчва най-вече за тези, които не се страхуват от трудностите и знаят как да се справят с тях.

От друга страна съществува известно „догонване“ от страна на софтуерните разработчици с операционната система. Те трябва да направят своите софтуерни продукти съвместими с нововъведенията. Това означава, че някои програми, с които сме свикнали може да не работят добре или да не са съвместими с операционната система. Изчакването в такъв случай е наложително, особено ако компютърът е и работно място.

Ако компютърът е работна станция т.е. принадлежи на фирма, организация, институция или пък е личен, но служи за работа, следователно за прехрана, се препоръчва изчакване, тъй като евентуални софтуерни проблеми или хардуерна несъвместимост може да предизвика забавяне на работата и съответни загуби.

Ако компютърът е стар т.е. над 4-5 години вероятно е по-добре да се закупи нов. Въпреки, че хардуерните изисквания не се различават съществено от тези за последните версии на Windows, софтуерът съдържа допълнителен код, който може да забави работата на машината.

Не на последно място като причина за изчакване е и липсата на достатъчно достъпна документация извън официалната. Наличието на публикации в блогове, форуми, книги и други материали е ограничено поради краткото време от пускането на софтуера.

Ако използвате помощни технологии като екранен четец, уверете се, че той може да ви осигури необходимия достъп до важните за Вас кътчета на операционната система. Например към момента Jaws for Windows 16.0.4350 не изпитва значителни проблеми при работата си с Windows 10, но е далеч от съвършеното потребителско преживяване. Гореспоменатата версия е единствената, която към момента е допустима за инсталиране. По подобен начин стоят нещата и с другия популярен и безплатен екранен четец

  • NVDA. Разработчиците му препоръчват да не се избързва с обновяването до излизането на версия 15.3 в края на месец август. За най-нетърпеливите се допуска употребата на тестовите версии от стабилното разклонение за тестване.

Ако по някаква причина използвате нелицензирано копие на операционната система се препоръчва да не рискувате с обновяване.

За да постигне амбициозната си цел от милиард инсталирани копия и увеличи дела на операционната си система, софтуерният гигант предоставя безплатно надграждане до Windows 10 за лицензираните копия на версии 7 и 8.1 в рамките на първата календарна година от официалното излизане на Windows 10. С други думи всички с лицензирано копие на версии 7 и 8.1 могат да надградят операционната си система до версия 10 абсолютно безплатно до 28.7.2016г. Притежателите на версия 8 задължително трябва да обновят до 8.1, за да се възползват от предложението. Безплатното обновяване е валидно само за компютъра, върху който е инсталирано лицензираното копие. След инсталиране върху съществуваща операционна система новата версия получава нов продуктов ключ и се активира автоматично. Продуктовият ключ може да се използва за многократно инсталиране върху съответния компютър. За инсталиране на друг компютър ще е необходимо закупуването на нов продуктов ключ. Надграждането на версиите е съответно – домашната версия може да бъде обновена само до домашна версия, а професионалната версия до професионална. Надграждане от домашна до професионална версия се извършва със закупуване на продуктов ключ.

От компанията казват, че това ще е последната версия на Windows т.е. надграждането занапред ще се извършва с актуализации, без да се налага инсталиране на цяла операционна система.

В крайна сметка като потребители разполагаме с почти цяла година да се запознаем с новостите в Windows 10, да решим дали предложението ни харесва или не, дали можем да научим нови подходи за работа и да се справим с нововъведенията.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!