Как да създадем инсталационна медия за Windows 10

14 август, 2015
Spread the love

В момента няма възможност за изтегляне на официалните ISO файлове за Windows 10. Microsoft обаче предоставя възможност както за надграждане, така и за инсталиране на друг компютър чрез инструмент, който не е част от системата за актуализации. Инструментът за създаване на инсталационна медия има 32 и 64 битов вариант. Той дава възможност за запис върху DVD диск, подготовка на външна преносима памет, както и създаване на ИСО файл. Повече информация за инструмента и изискванията за работа можете да прочетете на официалната страница на инструмента.
Предоставям на разположение и директни връзки към инструмента:

изтегляне на 32 битовата версия

изтегляне на 64 битовата версия

Инструкциите ще ползват английския интерфейс, тъй като засега няма български превод.

След отваряне на инструмента първата възможност за избор е между надграждане на операционната система на този компютър (Upgrade this PC) и създаване на инсталационна медия за друг компютър (Create installation media for another PC). Първата опция ще бъде демонстрирана в аудио презентация.

След избора на втората опция натискаме върху бутона Next , за да продължим.

В първото поле имаме възможност да изберем езика на операционната система. Горд съм, че още при излизането на тази и предишните версии на софтуера съществува превод на български като една от трийсет и седемте езикови опции. Не съществува възможност за създаване инсталационна медия. Изборът на български обаче не е добър вариант за инсталиране без зрение, тъй като няма поддръжка на български в разказвача при последния етап на инсталацията.

В следващото поле се избира вариантът на операционната система: home за дома), home N (за дома без вграден медиен плейър), home single language (за дома едноезичен), pro (професионален), pro N (професионален без вграден медиен плейър).

В третото поле се избира архитектурата: 32 бита, 64бита или комбинация от двете архитектури.

Продължавам напред с активиране на бутона Next .

В първото поле на следващия етап се избира между DVD , USB flash drive и ISO file. Моят избор е създаване на ISO file и отново бутона Next.

Отваря се стандартен диалог, в който се задава име и място за съхранение на файла. След активиране на бутона Save започва изтеглянето на необходимата информация от интернет. След това информацията преминава през верификация и създаване на зададения файл.

Последната стъпка е активирането на бутон Finish.

Процесът може да има различна продължителност в зависимост от интернет връзката, натовареността на отдалечените сървъри, както и от бързодействието на компютъра. При мен той отне около20 минути.

Честито, вече имате възможност за инсталиране на Windows 10 където пожелаете.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!