Как да накараме джоуз курсора отново да работи в Mozilla Firefox?

10 октомври, 2015
Spread the love

Ако използвате комбинацията от екранен четец Jaws for Windows и браузера Mozilla Firefox, вероятно сте забелязали, че от известно време при опит за използване на джоуз курсора в браузера, той сякаш не функционира. Вместо да Ви е от помощ като симулира поведението на мишката, за да достигнете някой неуправляем с помощта на клавиатурата елемент, при разходката си насам-натам по екрана, в който той би трябвало да „вижда“ текста от страницата, чувате да Ви съобщава, че нищо подобно не вижда. Това вероятно Ви поставя в шах, защото идея си нямате какво да направите, за да му отворите очите. Е, попаднали сте на правилното място, защото тук ще ви предложа един цяр за подобряване на неговото зрение.

Диагнозата

Но нека първо изясним диагнозата. Повредата определено не е във Вашия телевизор. Проблемът възниква още от версия 4 на браузера. Причината за това е, че Mozilla използва нова графична технология във Firefox, която заобикаля offscreen модела, (OSM). И тъй като екранният четец зависи точно от този модел, за да предостави възможност на потребителя да преглежда екрана с джоуз курсора, нещата се случват по различен от старите версии начин.

Лечението

При изпълнение на командите и изписване на оградения с кавички по-долу текст не трябва да изписвате кавичките.

 1. Стартирайте Mozilla Firefox.
 2. Идете в адресната лента.
 3. Изпишете в нея „about:config“ и натиснете Enter.
 4. Ако се появи диалог, който Ви предупреждава за опасностите от промените в тези настройки, обещайте да бъдете внимателни чрез натискане на съответния бутон.
 5. Би трябвало да се озовете в поле за филтриране и виртуалният курсор да се изключи автоматично. Ако последното не се е случило, изключете ръчно виртуалния курсор с натискане на инсърт+z.
 6. В полето за филтриране изпишете „direct2d.disabled“.
 7. Натиснете таб, за да се придвижите до списъка с филтрираните възможности и в него трябва да изберете „gfx.direct2d.disabled“ със стойност False.
 8. Натиснете ентър, за да промените тази стойност на True.
 9. Натиснете Shift+Tab, за да се върнете в полето за филтриране и в него напишете „layers.acceleration.disabled“.
 10. Натиснете Tab, за да се придвижите отново до списъка с резултатите и там ще откриете „layers.acceleration.disabled“ със стойност False.
 11. Натиснете Enter, за да промените стойността на True.
 12. В полето за филтриране изпишете „composition.enabled“
 13. Отново с Tab идете на резултатите и изберете layers.offmainthreadcomposition.enabled със стойност true
 14. Натиснете Enter, за да промените стойността на False.
 15. Натиснете Control+W, за да затворите прозореца за конфигурация.
 16. Рестартирайте Firefox.

Вече би трябвало да можете да използвате джоуз курсора за преглед на страниците във Mozilla Firefox версия 36.0.1 и по-нови. Решавайки проблема по този начин, резултатът би трябвало да е валиден и за Mozilla Thunderbird, но в момента не мога да проверя истинността на това твърдение.

Уточнение

Благодарение на Костадин Колев обръщам внимание, че горепосочените стъпки са валидни в случай, че използвате браузера под операционна система Windows с версия не по-нова от 7. За съжаление във версии 8.1 и 10 на операционната система все още няма известно решение за преодоляване на проблема.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!