Инсталиране на неподписани добавки в Mozilla Firefox?

16 декември, 2015
Spread the love

Преди да продължите да четете по-долу, моля отбележете, че на сайта има по-актуална информация по въпроса.

Ако сте обновили до най-новата към момента версия на Mozilla Firefox, която е под номер 43, вероятно сте забелязали, че добавката за преодоляване на CAPTCHA WebVisum не може да се инсталира. Причината за това е, че в тази версия на браузера е вградена функционалност, която не позволява инсталирането на неподписани добавки. Това очевидно е валидно и за така полезната за незрящите добавка. Тъй като тя не се поддържа активно поради липсата на средства и явно недостатъчните дарения, вероятността тя да не се сдобие с подпис е твърде голяма. Това може да означава или оставането на потребителите на по-ниска от актуалната версия на браузера, което обаче не е препоръчително от гледна точка на сигурността и стабилността, или отказ от употреба на добавката. Според мен и двата варианта са неприемливи.

Слава Богу, съществува решение на проблема. В известна степен то намалява сигурността на браузера, но ако сте внимателни и не инсталирате добавки автоматично, не би трябвало да имате проблеми. Изпълнявайки следните стъпки, Вие поемате отговорността за своята сигурност.

При изпълнение на командите и изписване на оградения с кавички по-долу текст не трябва да изписвате кавичките.

  1. Стартирайте Mozilla Firefox.
  2. Идете в адресната лента.
  3. Изпишете в нея „about:config“ и натиснете Enter.
  4. Ако се появи диалог, който Ви предупреждава за опасностите от промените в тези настройки, обещайте да бъдете внимателни чрез натискане на съответния бутон.
  5. Би трябвало да се озовете в поле за филтриране и виртуалният курсор да се изключи автоматично. Ако последното не се е случило, изключете ръчно виртуалния курсор с натискане на инсърт+z или insert+интервал (за NVDA).
  6. В полето за филтриране изпишете „xp“.
  7. Натиснете таб, за да се придвижите до списъка с филтрираните възможности и в него изберете „xpinstall.signatures.required“ със стойност True.
  8. Натиснете ентър, за да промените тази стойност на False.
  9. Натиснете Control+W, за да затворите прозореца за конфигурация.
  10. Рестартирайте Firefox.

Webvisum вече би трябвало да работи.

За огромно съжаление има индикации, че от версия 44 този заобиколен начин за инсталиране на неподписани добавки няма да функционира. При подобен развой на събитията предлагам варианта да разполагате с едно преносимо копие на браузера с инсталираната добавка, което да използвате при решаването на „кодове в картинки“, а основното инсталирано копие да обновявате редовно.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!