Полезни връзки

Spread the love

Това е мястото, където можете да намерите полезни връзки, които да са от помощ за Вас, Вашите близки, роднини, приятели,особено ако те или Вие имате някакъв проблем със зрението. Ще се старая да обновявам информацията при наличието на нови източници. Затова проверявайте периодично за новости.

Още в началото искам да уточня, че не нося отговорност за съдържанието на посочените по-долу сайтове. В момента на публикуването им тук те са полезни и интересни. Не бих могъл да гарантирам тяхното съдържание в бъдеще. По никакъв начин не съм свързан с публикуваните в тях материали и не получавам възнаграждение за тяхното популяризиране. Воден съм единствено от идеята да предоставя полезно съдържание.

Моля, ако откриете неточности, имате някакви възражения или предложения за други полезни ресурси, не се колебайте да се свържете с мен чрез формата за контакт.

Рехабилитация

Някои от онези, които са преминали през процеса по загуба на зрение, са имали щастието да попаднат на някого, който ги е насочил към място, където те са се срещнали с други, които преминават или вече са преминали през този процес. Още по-хубаво е, когато човек не спира до примиренческото ниво на почти преодоляното самосъжаление, а осъзнава, че нещо може да се промени, че може да продължава да се развива научавайки нови неща и овладявайки нови умения. Често е необходимо към вече придобитите знания и умения да подходим по нов начин съобразно с новите житейски реалности. Тогава имаме нужда от хора, които да ни помогнат да го постигнем. Такива хора са специалистите в рехабилитационните центрове за хора с увреждания, независимо дали обслужват само хора с увредено зрение или не.

Аз лично съм благодарен на екипа от националния център за рехабилитация на слепи (НЦРС), където преди доста години бях обучен да се придвижвам самостоятелно с бял бастун, придобих компютърна грамотност и други полезни умения, които продължават да ми служат и да развивам в различна степен.

В страната съществуват няколко подобни центрове, които на местно ниво помагат на хората с увредено зрение. Такива можете да намерите в Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, София, Русе, Шумен.

Част от тях се управляват от Съюз на слепите в България (ССБ), който разполага с многобройни организации в големи и малки  населени места.

Образователни организации

В България има две училища за деца с увредено зрение. Едното е в София – на училище „Луи Брайл“, а другото във Варна – „Иван Шишманов“.

Освен дейности по рехабилитация, НЦРС предлага и курсове за придобиване на професии

Фондация „Хоризонти“ подпомага студенти със зрителни увреждания, като изпълнява и други интересни проекти за хората с увредено зрение.

Блогове

Интересни публикации може да намерите на блога на софийската организация на ССБ.

Един от най-старите, ако не и най-старият блог на сляп човек  в България е Безмонитор на Виктор Любенов. Там може да не намерите най-новите статии, но това е неотменна част от историята.

Много полезни ръководства и обяснения на технологични теми може да откриете на сайта нафирма БГАсист, която е и официален дистрибутор за фирми производители на специализиран софтуер и устройства за хора с увредено зрение.

Също много полезни са ръководствата в блога на Костадин Колев.

За любителите на книги

Обичащите да четат могат да се свържат с Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, откъдето могат да им предоставят брайлова литература. Читалището разполага и с богата електронна библиотека.

Едно популярно място за зрящи и незрящи любители на електронната книга е „Моята библиотека“, по-известна като „читанката“. Нейният администратор наскоро осъди България в Страсбург за изземване на техника, която е съхранявала част от въпросния сайт. Решението излезе в момент, в който целият свят трябва да си стои вкъщи и евентуално да чете книги, и най-вероятно електронни. Ирония на съдбата?

Фейсбук групи

Освен клюкарник, фейсбук може да е и полезно място за обучение и забавление. Ето някои групи, насочени към хората с увредено зрение.

В помощ на незрящите хора

Незрящи ползватели на iOS

VIP майките – настоящи и бъдещи майки със зрителни увреждания

Пътешественици и пътеписи