Прекратява се поддръжката за Internet Explorer 8, 9 и 10

9 януари, 2016
Spread the love

В последните няколко дни много се шуми около съобщението, че софтуерният гигант Microsoft прекратява поддръжката за версиите 8, 9 и 10 на браузера си Internet Explorer. Това ще се случи на 12.01.2016г. Решението е разбираемо, тъй като компанията се стреми да окуражи потребителите да ползват най-новите й продукти. Windows 10 вече е инсталиран на повече от 200 000 000 устройства, със 100 000 000 повече отколкото преди няколко месеца. Целта на компанията е да постигне 1 000 000 000 устройства, ползващи най-новата версия на операционната й система.

Заедно с Windows 10 идва и интернет браузера Edge като компанията твърди, че той е по-сигурен и съвременен от Internet Explorer и горещо препоръчва преминаването към него. Той обаче работи само в най-новата версия на операционната система., а за ползвателите на екранен четец все още не се препоръчва употребата му поради това, че достъпността за хора с увредено зрение не е на необходимото ниво.

Повече ме изненадва шумът около прекратяването на поддръжката за старите версии на IE, тъй като този логичен край е предизвестен още от месец август на 2015г. Тогава сякаш не се обърна внимание на това предупреждение, вероятно поради предположението, че компанията ще забави или ще се откаже от това си решение.

Какво означава прекратяването на поддръжката?

Това в никакъв случай не означава, че на 13 януари ще се събудите и любимият ви браузер ще изчезне от Вашия компютър или изведнъж ще спре да работи. Това означава само, че Microsoft спира създаването и разпространението на обновления, кръпки и подобрения на остарелите версии на браузера. Последствието от това е, че с течение на времето тези версии ще стават все по-уязвими за хакери и зловреден софтуер, а употребата им ще е все по-рискова за сигурността на Вашите устройства и информацията в тях.

Друго важно следствие от прекратяването на поддръжката е, че много от сайтовете също ще изоставят поддръжката за тези версии и след време просто част от функционалността им няма да може да се използва нормално.

Ако спазвате някои прости правила за сигурност като не отваряте съмнителни сайтове и файлове например, ще намалите риска от заразяване с вируси. Но няма как да избегнете ограничаването на функционалността на сайтовете.

При тази ситуация има няколко варианта на действие:


  1. обновяване на браузера;

  2. обновяване на операционната система

  3. преминаване към друг браузер.

Обновяване на браузера

Ако автоматичните актуализации за операционната система не са изключени, по всяка вероятност разполагате с най-новата версия на IE и актуализациите за него.

Ако по някаква причина сте изключили автоматичните актуализации за операционната си система, можете да проверите версията на браузера като го отворите и от меню Help (помощ) изберете About (за програмата). Ако ползвате JAWS for Windows, може да използвате insert+ctrl+v за проверка на версията на изпълняващата се в момента програма. Ако пък използвате NVDA и разполагате със съответната добавка, може да натиснете insert+shift+v.

В случай, че версията е по-ниска от 11, можете да изтеглите Internet Explorer 11 на английски или Internet Explorer 11 на български за Windows 7.
Windows 8.1 и Windows 10 идват с фабрично градена версия 11.

Обновяване на операционната система

Това е вероятно най-сложният вариант поради редица причини, но рано или късно се стига до него. Както написах по-горе, версии 8.1 и 10 идват с фабрично вградена най-новата версия на IE, макар, че във версия 10 трябва да се предприемат някои стъпки за задаване на Internet Explorer като браузер по подразбиране. В случай, че имате компютър с подходящи за последните версии на Windows параметри или скоро възнамерявате да се сдобиете с такъв, не се колебайте да преминете към по-новото.

Преминаване към друг браузер.

Това вероятно е най-приемливият вариант за повечето хора, особено за ползващите XP. В XP може да се ползва IE до версия 8. Затова преминаването към друг браузер е приемлива стъпка, ако желаете да останете на тази стара, но лека версия на операционната система.

Най-подходящият вариант за разчитащите на екранен четец е Mozilla Firefox. Не е ясно до кога точно браузерът ще поддържа XP, но засега няма ясна индикация, че това скоро ще се случи.

Напоследък в Google Chrome се наблюдава обнадеждаваща тенденция към достъпност от хора с увредено зрение, но все още има какво да се желае. За съжаление, този браузер ще поддържа XP до април 2016г. Такива са плановете поне засега. Поне засега, тъй като поддръжката се удължава вече два пъти.

И така, времето минава, остаряват хората, техниката и софтуерът. С остаряването на софтуера идва и спирането на поддръжката за старите версии. Възникват несъвместимости и трудности при ползването му, което рано или късно води до обновяването първо на мисленето на потребителя, после и на всичко останало.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!