Пробно електронно преброяване 2020

20 април, 2020
Spread the love

Предистория

През следващата година трябва да се проведе преброяване на населението в България, което се провежда на всеки 10 години от националния статистически институт (НСИ). Предишното 17-то по ред преброяване беше през февруари 2011г. Тази година то трябваше да се проведе през месец март в три области електронно и с преброители по домовете, но един невидими с просто око вирус преобърна плановете на целия свят вкл. и на Националния статистически институт. Поради извънредното положение в България, което започна на 13 март и се удължи (поне засега) до 13 май), пробното преброяване ще се проведе само онлайн между 20 и 30 април. Повече информация за него може да намерите на официалната страница на преброяването.

Предполагам, че повечето от Вас са убедени в предимствата на електронните услуги по принцип. Електронното преброяване не е изключение, защото:

 • не се налага да давате информация на непознати;
 • седите си удобно вкъщи и попълвате данни в удобно за Вас време.

  Има само едно условие – сайтът да е достъпен и удобен за работа. Това далеч не винаги е така и хората с увреждания го знаят отлично.

Какво се случва?

Кога?

От 0.00 часа на 20 април до 24.00 часа на 30 април 2020 г.

Къде

Онлайн.

Как?

Чрез попълване на електронна преброителна карта.

Какво още е необходимо да знаете?

 1. Пробното преброяване не замества официалното, което ще се проведе през януари 2021 година, т.е. догодина пак ще трябва да се преброите.
 2. Информацията, събирана с електронната преброителна карта, е в съответствие с чл. 17 и 19 от Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година.
 3. Тайната на Вашите отговори е гарантирана от чл. 39, 40 и 41 от Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година, доколкото държавата може да я гарантира. За справка, теча на лични данни от Национална агенция по приходите през 2019.

Защо е важно да участваме?

При сегашната обстановка зависимостта на много от хората от интернет се засилва, както за работа, така и за забавление. Да не говорим, че за някои доставките на някои храни и продукти се осъществяват почти единствено по този начин. Достъпността на сайтовете и на онлайн услугите става още по-важна за всички вкл. и за хората с увреждания. Законодателство за уеб достъпността , колкото и да е несъвършено, вече съществува и в България. То покрива определен минимум, но се изисква активно участие от възможно най-много заинтересовани, за да може нещата да се придвижват напред. В противен случай, сами ще сме си виновни за недостъпността, защото онези, които поръчват, създават и поддържат сайтовете, в общия случай не са наясно що е това достъпност, как се постига и дали това, което поръчват или създават, е наистина достъпно.

Каква е процедурата?

За да се преброите е необходимо да попълните електронна преброителна карта. За да го сторите е необходимо първо да се регистрирате или ако вече имате регистрация, да въведете потребителското си име и парола.

Допълнителни препоръки

 

 1. Страницата „Електронно преброяване 2021“ е достъпна за настолни компютри, лаптопи, таблети и смартфони.
 2. Препоръчваме да ползвате последни версии на браузърите Google Chrome, Microsoft Edge и Mozilla Firefox. (Моля, имайте предвид, че Internet Explorer не е сред препоръчителните браузъри.)
 3. С цел допълнителна защита на личните Ви данни при липса на активност от Ваша страна в страницата на Електронно преброяване 2021 за 30 или повече минути ще бъде необходимо отново да влезете с потребителско име и парола, за да продължите да я ползвате. Това означава, че ако не сте запазили въведените от Вас до момента данни, те ще бъдат загубени.

Регистрация

Според НСИ „Личните данни, с които се регистрирате, не се обработват и не се съхраняват. Те се използват единствено за удостоверяване на Вашата регистрация“.

След регистрация ще получите имейл с линк за финално потвърждение, валиден в рамките на 2 часа от неговото изпращане. (Ако не видите писмото в основната си имейл кутия, проверете и в папка спам. При мен в пощата на Гугъл писмото попадна точно там.

Ако не потвърдите Вашата регистрация в посочения интервал, ще можете да стартирате процеса по регистрация отново.

Могат да се регистрират всички български и чужди граждани, които притежават валидни български документи за самоличност и пребивават обичайно на територията на страната. С една регистрация се преброява едно жилище и лицата, пребиваващи в него. Лицето, което се регистрира, задължително трябва да бъде част от преброените в картата лица.

 

За по-гладка регистрация се Изискват някои данни, с които е добре да разполагате предварително:

 • Парола – поне осем символа, поне един от тях трябва да е малка буква, поне един да е главна буква, поне една цифра и поне един от специалните символи !@#$%^&*_-

(обърнете внимание на специалните символи. Точката (.) например не е включена в тях.;

 • Избор на идентификатор за български и чужди граждани – ЕГН, лична карта и др.;
 • Номер на идентификатора – т.е. Вашето ЕГН, ако сте избрали този идентификатор;
 • Номер на документ за самоличност;
 • Дата на издаване на документа за самоличност;

Преди да изпратите данните, трябва да потвърдите, че не сте робот.

Ако се затруднявате да попълните данните, преминавайте със стрелка нагоре или надолу по формуляра, за да имате по-добра яснота . Към полето за собственото име например се изговаря твърде много информация.

Следващи стъпки

В имейла разполагате с линк, който трябва да активирате. Той ще Ви отведе на страница, върху която просто трябва да натиснете бутона за потвърждаване на регистрацията. Това Ви отвежда на друга страница, от която можете да се впишете в профила си.

За допълнителна информация и помощ при регистрацията и попълване на картата може да се обръщате към callcensus2021@nsi.bg или на телефон (02) 907 84 30.

Попълване

След като се впишете, ще се озовете на страничка с бутон „Преброителна карта“, който трябва да активирате, за да започнете попълването.

Няколко съвета при попълване

Четете инструкциите!

За Ваше улеснение към всеки раздел има кратка въвеждаща информация, както и към всеки въпрос има помощна информация, която ще Ви помогне да попълните картата.

След успешното попълване на електронната карта, системата автоматично ще генерира Уникален преброителен код за преброеното жилище и лицата в него. Запазете го за всеки случай при традиционното преброяване, макар че уж това не се зачита за реално преброяване.

Важно! Данните във всеки раздел се запомнят при успешното попълване на всички въпроси и натискане на бутон „напред“.

Напомням, че ако оставите страницата отворена и не въвеждате нищо, максималното време, за което се запазват данните от екрана е 30 минути, след което ще трябва да влезете отново с Вашите потребителско име и парола.

Препоръки

Внимавайте за капани!

Достъпността на сайта за ползващите екранен четец не е на необходимото ниво, та ако не сте, пригответе се за някои досадни проблеми, които ще се опитам да Ви помогна да избегнете.

 1. Разглеждайте внимателно въпросите и отговорите със стрелките.
 2. Когато отговаряте на въпрос с радио бутони или чек боксове, слезте със стрелка до текста под тях и натиснете ентър или интервал. По този начин ще отбележите своя избор. Върнете се отново със стрелка нагоре, за да се уверите, че изборът Ви е отбелязан коректно.
 3. Понякога след отбелязване на отговор фокусът се измества най-горе на страницата. Затова:
  1. поставяйте маркери или
  2. търсете по дума от последно попълвания въпрос, за да се върнете бързо на мястото, на което последно сте били.
 4. При въпроси, свързани с населено място, област, град и т.н. изписвайте направо в полето имената и натискайте таб. Ще подминете неозаглавен бутон, с лед който би трябвало да чуете името на населеното място или областта. Натиснете ентър за да го отбележите като отговор. В противен случай при опит за преминаване към следващия раздел, ще чуете, че не всички отговори са попълнени, а те не са отбелязани по никакъв удобен начин за хора без зрение. Ще трябва да преглеждате всеки въпрос поотделно, а някои от разделите съдържат много въпроси и ще изгубите време и нерви.
 5. След натискане на бутон „напред“ се появява допълнителен въпрос дали искате да продължите. За да продължите напред, натиснете „Go to next section“. Незнайно защо етикетите на тези бутони са на английски.
 6. Накрая ще имате възможност да дадете своите препоръки към създателите на изследването. Призовавам Ви да отбележите трудностите с достъпността, както и други свързани с изследването или въпросите в него забележки.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!