Google Chrome: създаване или промяна на клавишна комбинация за добавка (разширение)

26 април, 2020
Spread the love

Проблемът

Предполагам, все някой от Вас е инсталирал добавка за своя браузер. Минимумът за мен е поне една – такава, която блокира досадните реклами по сайтовете. Ако пък сте си позволили инсталиране на повече от една, може да се случи така, че всяка от тях да разполага с горещ клавиш за извикване. А понякога този клавиш или комбинация от клавиши са в конфликт с клавишни комбинации на някоя друга добавка. В крайна сметка може да се окаже така, че с натискане на съответната последователност или комбинация от клавиши извиквате не това което Ви трябва и се налага да го търсите из прозореца или отнема досадно много време да достигнете до него с помощта на клавиатурата. Усещането за досада може да се засили от необходимостта да правите това често.

Решението

Оказа се, че има решение, за което аз не знаех. Подсказа ми го авторът на една от добавките, които ползвам, след като се свързах с него и му описах терзанията си. Ето какво ми подсказа той в разширен вид:

  1. Отваряте Google chrome;
  2. Отивате в адресната лента;
  3. Изписвате chrome://extensions/shortcuts и натискате enter;
  4. Отваря се прозорец, в който името на всяко инсталирано разширение е хединг;
  5. За всяко разширение има поле, в което можете да натиснете желаната клавишна комбинация за извикване на разширението;
    Внимание! Клавиш Windows не може да е част от комбинацията. Можете да ползвате само alt, ctrl, shift и букви.
  6. След въвеждане на валидни клавиши комбинацията се запомня автоматично и се появява активен бутон за анулиране на избора. При някои разширения комбинацията може да се зададе като глобална.
  7. Когато сте готови, затваряте прозореца с ctrl+f4.

Честито, вече знаете как да създавате клавишна комбинация за извикване на добавка в Google Chrome! Предполагам, че стъпките са приложими за всички браузери, които ползват Cromium ядрото, като новият Microsoft Edge например.

Ако тази статия Ви харесва и Ви е била полезна, моля, споделете я и с други като изрично посочите източника!

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!