Apple Watch Series 5: Основни функции, предимства, недостатъци

30 април, 2020
Spread the love

В тази публикация ще се опитам да опиша достойнствата и не чак толкова положителните особености на това устройство от гледна точка на потребителите, които използват екранен четец. Тъй като нещата, върху които ще се спра са доста, предварително се извинявам за големия обем на настоящия текст.

Какво е Apple Watch?

Това е смарт часовник, който е дело на компанията Apple. Съвместим е единствено с фирмените телефони iPhone и поне към този момент не може да се използва с устройства с Android. Бихте могли да разгледате подробните спецификации на продукта.

Предимства

 • Напълно достъпен за потребители, които използват екранен четец;
 • Магнитен кабел за зареждане;
 • Множество приложения, специално разработени за него.

Недостатъци

 • Твърде зависим от продуктовата екосистема на Apple;
 • Висока цена
 • Изисква задълбочена първоначална настройка.

Дизайн

Часовникът има квадратна форма. Възможни са два размера на дисплея – 40 и 44 мм. От личен опит мога да кажа, че и 40-милиметровата версия има достатъчно пространство за управление.

На пазара се предлагат множество видове верижки с различна цена и предназначение. Дори най-обикновената силиконова верижка (sport band) е достатъчно здрава за повече от две години нормална употреба.

Корпусът на часовника може да бъде алуминиев, керамичен, титаниев или от неръждаема стомана. На най-достъпна цена са устройствата с алуминиев корпус.

Предлагат се калъфи, които покриват долната и страничната част, както и стъклени протектори за дисплея. Аз бих препоръчал да се използват и двата типа аксесоари, тъй като часовникът се носи на ръката и колкото и да внимавате, все ще се намери къде да го ударите.

Устройството разполага с два бутона. Единият е кръгъл с възможност за въртене и натискане, а другият е правоъгълен. Използват се за включване и изключване, извикване на списъка с приложения, гласовия асистент и някои по-маловажни функции. По-голямата част от работата с устройството се осъществява чрез дисплея.

Часовникът е напълно водоустойчив, като може да се потапя на 50 метра дълбочина. По тази логика носенето при къпане не би трябвало да е проблем, но аз лично не съм пробвал.

Управление и първоначална настройка

Потребителите, които използват iOS с екранния четец Voice Over, лесно биха свикнали с управлението. Смарт часовникът работи със собствена операционна система, наречена watchOS. Тя всъщност е олекотен аналог на iOS. За Watch OS е наличен и екранният четец Voice Over. Гласовете за него са същите като в iOS.

Жестовете за управление не са чак толкова много. Поддържат се най-основните, като е позволено докосване с максимално два пръста поради ограничената площ на дисплея.

За да извършите първоначална настройка на часовника, необходимо е да използвате iPhone с версия 13 на операционната система. Свързването към телефона и настройването се осъществяват чрез приложението Watch, което е вградено в iOS.

Цялостната първоначална настройка може да отнеме над един час. Затова аз лично не бих препоръчал този продукт на начинаещи потребители. Преминава се през съветник, който изисква задаването на най-основните предпочитания. След това се появява главният интерфейс на приложението Watch.

Работата с него много напомня на тази със Settings в iOS. Някои от разделите са същите, например „General“, „Notifications“, „Accessibility“, „Sounds & Haptics“ и така нататък.

Освен използването на приложенията, които обикновено са с по-опростен интерфейс от своите аналози за iOS, операционната система watchOS позволява конфигурирането на множество циферблати (faces). Това всъщност са екрани, които могат да показват различно съдържание. Те се сменят чрез странично скролиране.

Всеки циферблат може да съдържа различен брой иконки (complications), които предоставят определен тип информация. Например една такава иконка може да показва температурата навън, нивото на батерията, датата, точния час за изгрев или залез, какво се възпроизвежда в момента. Много от тези иконки служат и като преки пътища към приложения. Например при двукратно почукване върху тази с информация за времето, ще се отвори приложението Weather. А при активиране на иконката, която показва какво се възпроизвежда в момента, ще се стартира приложението Now Playing, чрез което можете да управлявате плейъра на телефона.

watchOS има собствени варианти на Control Center и Notification Center, които са широко използвани в iOS.

Производителност

Времето за реакция на часовника при управление чрез дисплея е много сходно с това на съвременен iPhone. Някои приложения изискват по няколко секунди, за да се заредят, но в общия случай при навигиране и активиране на различните елементи от интерфейса, усещането много напомня на работа с особено умален смартфон.

Високоговорителят на Apple Watch е достатъчно силен като за часовник, дори и в по-шумна среда. Силата на звука на Voice Over най-лесно може да се регулира чрез приложението Watch.

Живот на батерията и зареждане

По спецификации животът на батерията е 18 часа, но това е много относително. Часовникът разполага с функцията Screen Curtain (Екранна Завеса), позната от iOS. Когато тя е активна, на дисплея не се показва нищо, като в същото време той може да се използва за управление при включен Voice Over. В тази ситуация животът на батерията при мен е около два дни.

Зареждането трае приблизително два часа и се осъществява чрез кабел с кръгла магнитна поставка, която е голяма колкото долната част на часовника. При допир устройството се „залепва“ за нея и така се зарежда, като не е необходимо да се вкарват накрайници, както е в много други случаи.

Приложения и някои полезни функции

Стигнахме до може би най-интересната част от този материал, а именно с какво може да ни бъде полезен смарт часовникът на Apple. Със сигурност има още немалко възможности освен изброените тук, но аз ще обясня накратко тези, които са ми направили по-силно впечатление.

Приложения

Apple Watch разполага със собствени версии на някои от популярните приложения за iOS. Такива са: App Store, Calculator, Mail, Maps, Messages, Phone, Settings, Weather. Налични само за watchOS са: Alarms, Heart Rate, Stopwatch, Timer, Workouts и други. Интересна е функцията Cycle Tracking за следене на менструалния цикъл, но по субективни причини аз не съм в състояние да я тествам.

Допълнителни програми могат да бъдат инсталирани през App Store на самия часовник или през Watch за iPhone. Ако дадено приложение за iOS има версия и за watchOS, това се вижда в описанието му. На часовника можете да инсталирате само онези програми, които наистина ще ползвате. Тоест на телефона си бихте могли да имате приложение с версия за watchOS, но тя да не е инсталирана на вашия часовник. Ето някои полезни външни програми, които аз използвам:

 • Battery Watch – Служи за проверка на нивото на батерията на телефона, тъй като часовникът няма вградена такава функция.
 • Just Press Record – Както подсказва и името, това е приложение за звукозапис, което позволява да се използва микрофона на часовника. Файловете автоматично се качват и в телефона.
 • Pedometer++ – Служи за отчитане на брой крачки и изминато разстояние.
 • SleepWatch – Измерва различни параметри, свързани със съня. Доста точно показва часовете на заспиване и събуждане. Отчита качеството на съня, прекъсванията, средната сърдечна честота и така нататък.
 • Spotify – Служи за управление на популярната музикална услуга. Трябва да се отбележи, че часовникът не поддържа възпроизвеждане на музика през неговия високоговорител.
 • ViaOpta Nav – Полезно навигационно приложение, разработено специално за потребители с нарушено зрение.
 • WristWeb – Facebook приложение от външен разработчик. Чрез него можете да си преглеждате известията, както и публикации от вашите приятели.

Повечето от гореизброените приложения изискват еднократна такса, за да бъдат инсталирани, но тя обикновено не надвишава 10 лв.

Някои полезни функции

Тук ще спомена тези, които са вградени в операционната система.

Провеждане на разговори

Когато има входящо повикване на телефона, часовникът започва да вибрира. Чрез него можете да видите кой ви безпокои, както и да приемете или отхвърлите обаждане. Ако вдигнете, разговорът ще се осъществи чрез високоговорителя на Apple Watch, което аз лично не намирам за особено удобно.

Получаване на известия

Когато часовникът е свързан към iPhone чрез Bluetooth, всяко известие по подразбиране се прехвърля към него и не се чува звуков сигнал от смартфона. Например ако получите SMS, ще усетите вибрация. Обикновено всяко известие е придружено и със звуков сигнал, но това може да бъде изключено. Така само вие разбирате за събитието, без излишен шум.

Apple Watch има собствен вариант на Notification Center, чрез който можете да преглеждате всички постъпили известия. Освен това те се запазват и на телефона.

Siri

Чрез задържане на малкия кръгъл бутон се извиква популярният гласов асистент. Дори гласът, с който отговаря е същият като в iOS.

Проверка на метеорологичните условия

Чрез иконка на вашия циферблат можете да проверявате текущата температура или това дали е облачно, ясно, дъждовно и така нататък. Приложението Weather може да показва прогноза за идните 9 дни, както и такава за следващите часове.

Taptic Time (Осезателен Час)

С тази функция разбирате колко е часът чрез серии от вибрации. Това е полезно, когато сте на шумно място и не искате да си вдигате ръката до ухото, само за да проверите текущото време. Функцията се активира чрез двойно или тройно почукване по дисплея. Например ако часът е 23:45, ще усетите две дълги вибрации, 3 по-къси, 4 дълги и 5 къси.

Дистанционно управление на музикалния плейър

Ако слушате музика през телефона, чрез приложението Now Playing можете да пускате и спирате възпроизвеждането, да сменяте песните и да регулирате силата на звука.

Аларми

Налично е самостоятелно приложение Alarms, отделно от Clock в iOS. Но според мен по-интересната възможност е тази за спиране на аларма, настроена чрез iPhone. При звънене часовникът също вибрира, както при входящ разговор. На дисплея се появяват бутоните „Stop“ и „Snooze“, чрез които можете да изключите алармата, независимо дали смартфонът е близо до вас.

Звуков сигнал за намиране на iPhone

Доста полезна функция за разсеяни потребители, които често забравят къде са си забутали телефона. Аз неведнъж съм се възползвал от нея. От Control Center на часовника се активира бутонът „Ping iPhone“, при което от телефона се просвирва пронизителен звуков сигнал. Така можете да се ориентирате за местоположението му.

Проверка на електронната поща

Чрез приложението Mail лесно бихте могли да преглеждате непрочетените към момента имейли. Връзките в писмата могат да се отварят, като се появява съвсем елементарен уеб браузър.

Chimes

Тази функция позволява периодично да бъдат просвирвани звукови сигнали, придружени с вибрация. Това може да се случва на 15, 30 или 60 минути. Така ще имате по-добра ориентация за времето.

Измерване на сърдечната честота

Часовникът разполага със сензор за пулс. Чрез вграденото приложение Heart Rate може да се види текущата сърдечна честота, както и средната за различни интервали от денонощието.

Навигационни функции

Apple Watch има собствен GPS приемник, което елиминира необходимостта да се разчита на вградения в телефона. Чрез приложението Maps могат да се получават елементарни инструкции за маршрута до дадена дестинация. Интересна е възможността за сигнализиране чрез звуци и вибрации, когато е необходимо да се завие наляво или надясно. Тази функция не съм я тествал и не мога да коментирам дали наистина работи добре.

Заключение

Както може би стана ясно, този продукт макар и интересен по своему, не е предназначен за масовия потребител. Той по-скоро е за хора, които по-задълбочено се интересуват от технологии, имат търпение да се ровят в настройки и биха се възползвали от възможностите на такова носимо устройство.

Остава да се надяваме, че този тип продукти ще продължат да се развиват и един ден ще можем да използваме пълноценни носими смартфони, а не просто допълнителни аксесоари, каквито са актуалните Apple Watch устройства.

Публикувано от

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!