пилците се броят на есен.

17 септември, 2021
Spread the love

Така гласи народната мъдрост и по всичко личи, че е вярна. Бе отредено броенето да е зиме, в януарските студове, но ако бе се случило така, щяхме да си говорим не за пилци, а за ледени висулки, или в най-добрия случай за снежинки. Както беше мека и зимата, не съм сигурен за какво щяхме да си говорим. Пък и толкоз пилци измряха по болници и по къщята. Но всичко в крайна сметка си идва на мястото, ако ще да е и след някоя буря. Даже мътните води се избистрят. Стига обаче лирика! Стига, защото това, за което пиша днес, изобщо не е лирично.

Какво имам предвид?

Няма никаква лирика, когато кучетата си лаят, а керванът си върви. Даже известното „Всичко тече, всичко се променя“ се е изкривило до там, че по нашите географски ширини сякаш само парите текат, но нищо не се променя. Ако бе река, барем камъните щеше да заглади, че да дойдат ония с джипки и москвичи да съберат, па да натоварят и да си облицоват летните резиденции. За съжаление обаче в преброяването от миналата година насам никой ръб не се е загладил. Може би само нечии бръчки покрай преяждане от налети средства и незнайно защо взети заплати и хонорари.

Снощи чета в „Дневник“ интервю на Андрю Дженкинсън. Малко звучи като реклама, но има какво да се научи. Ако след време ви искат регистрация да го прочетете, ще го изкудкудякам с няколко думи за улеснение.

Дългогодишното нехайство по сигурността няма как да бъде заличено за седмица. Кибер хигиената е била на най-лошо ниво години наред. Някой не си е вършил работата. Не можем да очакваме, че данните ни са надеждно защитени. Това са накратко преразказани изводите на специалиста. И понеже съм си малко скептик, сякаш не ми се мяркат много пречки да му повярвам. Само като си припомня срива от 2019 г. в системата на Национална агенция за приходите (НАП), което на английски звучи като „дрямка“, после и регистър някакъв по вписванията май беше там, някак всичко ми звучи съвсем в реда на нещата. Ето сега още в първите дни от тазгодишното броене на пилци хакерски атаки и технически проблеми. Сайтът ту го има, ту го няма, я се преброиш, я не. Някои даже предвещаваха провал на електронното преброяване. Но все пак доброто възтържествува и като слънце изгря разумното решение срокът да се удължи до края на септември, за да могат повече пилци да се броят самосиндикално.

Не е само сигурността

Да, ама се оказва, че не са само чуждите хакери. Имаме си и наши, които така правят нещата по изграждането, че всичко си е сякаш хакнато по рождение.

С такива професионалисти, нямаш нужда от хакери.

<a href=“https://bezjichka.eu/probno-elektronno-prebroyavane-2020/>Миналата година писах за моите преживелици покрай генералната репетиция. Тогава се оказа, че в пилцеброенето са участвали малко хора. Те явно не са забелязали някои сериозни проблеми, на които се натъкнах аз, а и някои други, част от които, както скоро разбрах, са се предали преди финала.

Става въпрос за това, че онези, които не могат изобщо да виждат, или виждат толкова, колкото да им пречи зрението, ползват т.нар. екранни четци. Специфично при тях е, че четат линейно, като имат възможност и за бързо придвижване по HTML елементи. Всичко това е много удобно, стига уеб страниците да са създадени по правилата така, че наистина да е удобно. По-лесно е да се покаже, отколкото да се разкаже, но тук се сещам за още една подходяща поговорка: „Не всичко е такова, каквото изглежда“. Така е с екранните четци.

И тъй, сега като погледнах какво съм писал миналата година, направо се изумих. Ми то наистина нищо не е мръднало ни на йота, освен променените дати и изчезналия код за проверка дали сте човек или нещо друго. Всичко съм си описал най-прилежно и добре. Само да го бях прочел предварително, че да си спестя ядовете. То си работи баш както съм го описал. А сега, като пренебрегнах собствените си съвети, изгубих сума часове дорде издрапам да преброя и нашия курник. Не забравяйте, че за пилци говорим.

А, не всичко е тъй статично. Баш след първия кръг на преброяване на адреса изскочи една карта на района, в която , разбира се, само със зорко око и мишка трябва да отбележите бивака си. Хм, то говорещата програма даже не засича графично изображение по страницата, камоли да плъзна опашатото по него. Е, поне има промяна, нищо, че е към зле.Пирпиленето е важно. Иначе изживяването си е все същото. Губене на време, нерви… ядове. И се питам защо въобще се хванах. А, ми да, да избегнем срещата с лошите преброители-вирусоносители, да не разкриваме имаме ли полог, къде е, по колко яйца се снасят дневно, такива работи.

Първоначално толкова се въодушевих, че изпратих перушина с послание на омбудсмана заради несгодите и неволите, които един добросъвестен пилчок трябва да изпита докато се брои. Нали се броим, ъъъъъъъъъ, борим да сме щастливи пилци. А често не сме, защото нашата птицеферма все закъснява с прилагането на препоръките, наставленията и прочее на европейския птицекомбинат. Въведоха правилата повече от година след крайния срок, и то защото от високо им размахаха нож. Заради това времето за изпълнение на мерките стана многократно по-късо. И въпреки че крайният срок изтече преди година, ние още не сме готови. Ще изтървем и последния влак май. Дори в това има надежда, особено ако влакът пътува към кланицата.

Даже на уеб мастъра на НСИ писах, че да го накълва, нали той е отговорен за всички бъркотии. Накрая в поленцето за обратна връзка изписках повторно, както миналата година, почти същите извечни мъдрости, на измислителите на броенето какво да си оправят, че да не е всичко като по запъртък. Дано зачовърка из нечии пилешки гънки, че нещата трябва да се променят. Но ако не се разкудкудякат пилците, все ще си останат само за броене и консумация.

Заключение

Чух, че и други кудкудякали и кукуригали по същите въпроси. И за да се превърнем в ято, трябва да сме повече, да сме шумни и постоянни. Имаме законно право и трябва да го прилагаме на всички възможни места, защото на 30 септември ще пеем популярното „Пак ще се срещнем след 10 години“.

Ну, заец, куку-ри-гууууу!

Моето кукуригане към НСИ

В полето за обратна връзка поставих следния текст, който може да ползвате за основа на Вашето кукуригане, ако Ви се стори подходящ. Само да не се окаже „глас в пустиня“ или доста по патриотарското „Кат си пейш, Пенке ле, кой ли тъ слуша“.

„Необходима е сериозна работа върху достъпността и удобството за работа във формуляра от хора с увреждания. Подобни забележки изпратих и миналата година, когато участвах в пробното електронно преброяване. Етикетите не са програмно асоциирани с отделните опции и полета във формуляра, липсва обособяване и групиране на опциите по въпроси. Липсва лесна възможност за навигация между въпросите с екранен четец по семантични заглавия (хединги). Екранният четец трябва да се фокусира върху етикета на отделното поле и да го активира, за да се отбележи даден отговор, вместо както е стандартно при фокус върху самия елемент. След такъв начин на отбелязване фокусът на екранния четец се връща абсолютно всеки път в началото на страницата. При обхождане на въпросите с табулация напред и назад фокусът прескача нелогично и непоследователно по въпросите. По този начин се губи ценно време и вместо формулярът примерно да се попълни за половин час, това отнема четири пъти повече. Няма да споменавам изхабените нерви. Цялото това упражнение би затруднило начинаещ незрящ потребител. А тенденциите са към все повече електронни услуги. Статистическите данни индикират тенденции към сериозно застаряване на населението, увеличаване на хроничните заболявания и възрастово обусловените проблеми. Това налага все повече да се мисли за достъпност за хора с увреждания и добра ползваемост, че даже и за user experience (UX или потребителско изживяване). От далеч е видно, че не са провеждани консултации с лица и организации на хората с увреждания, липсва тестване за ползваемост. Потребителското изживяване при взаимодействието с формуляра е ужасно.“

Ако искате да поцвърчите малко, това е адресът на уеб мастъра от декларацията за достъпност в сайта на НСИ – webmaster @ nsi.bg. Нарочно отделих маймунското а, за да не го ловят ботовете.

Ето и адреса за подаване на жалби до омбудсмана. И техният формуляр не е цвете, та може да изписукате и за това. Има код в картинка, пък текстът към графиката за подаване на жалби е трепач
https://www.ombudsman.bg/form

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.