OneDrive: Как да прехвърлим голямо количество информация към облака, без да си съсипем нервите?

4 юли, 2021
Spread the love

Тези дни търсих възможност да прехвърля голямо количество информация онлайн, но се сблъсках със сериозни пречки. Затова реших да спестя нерви и усилия на някой човек в моето положение, тъй като решението, което ще предложа, е просто, но никъде не намерих описано неговото приложение в случай като моя.

Проблемът

Имам няколко терабайта (TB) информация, на външни дискове, но качването й онлайн добавя допълнителен архив и известна сигурност за достъпа до данните, спестява разнасянето и пазенето на тъй крехките понякога дискови устройства. Който си е патил, знае за какво говоря.

Внимание! Интернет свързаността също може да е крехка и неустойчива, точно когато ви е най-нужна, в най-неочакван и неподходящ момент.

Лутането

И така, стоя пред лаптопа с единия от външните дискове и се чудя как да прецедя 3-4TB през нищожното ми останало свободно място така, че да се качи в облачната услуга, която ползвам. Съотношението е около 1 000 пъти.

Вариантът директно да копирам в папката, която се синхронизира с облака, не върши работа, поради описаната по-горе причина – липсва достатъчно място. Файловият мениджър непременно ще се оплаче и ще блокира всеки опит за копиране. А копирането на стотици папки една по една никак не ме привлича.

Хрумва ми гениалната идея за прехвърляне чрез доброто старо FTP. Оказва се, че облакът, най-невероятно, поддържа такъв вариант и съществуват няколко външни услуги, дори настолен софтуер. Да, ама всички са платени. Е, купих софтуера, про версия, все ще потрябва и за друго.. Да, ама не! При частните акаунти това върши работа, но не и при бизнес услугата. Не защото не се поддържа по принцип, а защото администраторът не дава разрешение за достъп на външни приложения. Прав си е. Сигурността е на първо място.

Като не става тъй, принуден съм да открия, че съществува и вариант за качване през страницата на услугата. Да, ама не ми се занимава с качване по няколко файла наведнъж от всяка папка. Това ще отнеме седмици. Приятно съм изненадан, откривайки поддръжка за качване на папки. Сега ще изстрелян множество папки вкупом! И нещата потръгнаха добре, но бавно, с провинциалните 40 мегабита (Mb). Да, ама между 60% и 70% връзката прекъсна и не желае да продължи. Явно ще се почва отначало. Започна се наистина от нула. При повторния опит за качване ми бе съобщено, че такава папка вече съществува и никак не ми бе дадена възможност за заместване, а само за преименуване и отказ. И двата варианта не ми вършат работа – единият защото нищо не прави, а другият, защото ми губи няколко часа за качване на информация, която вече съм качил. Но вече каченото хич не е удобно за проследяване на липсите и дубликатите, а само може да се изтрие, да не заема място.

До тук е ясно, че нещата са вълнуващи, но не и цветущи. Още повече, когато се оказа, че при по-сериозен общ обем информация ли, при определен брой файлове ли, не успях да разбера, някъде нещо в паметта се препълва и браузерът прекъсва процеса като иска от мен да презаредя страницата, което връща всичко отново в начална точка. Е, като написах в заглавието за нерви, не е случайно. До тук изгубих два дни, а нямам качени и 100 гигабайта (GB). . Като знам, че ми предстои 40 по толкова… не ми се говори.

А, да не пропусна, пробвах да прикрепя облачното пространство и като мрежово устройство, но се получи само частично. Успехът при прикачване на частното ми пространство не можа да се повтори при корпоративното такова, отново поради администраторския фактор. Пък и то един успех… копирането към облака е толкова бавно, че направо невъзможно.

Решението

На третия ден, след още доста безплодно тестване и търсене, ровене из статии и форуми, най-сетне се сетих за един стар, изпитан и ефективен трик. Той е свързан с писане на проста команда, създаваща т.нар. твърда връзка, която симулира наличието на целия ресурс, към който сочи, но практически не заема никакво място. Или от синхронизиращата с облака папка може да се посочи към папка с произволно количество TB информация и тя по магически начин започва синхронизация с облака, без да се губи време в чакане нещо първо да се копира и едва тогава да се качи. Как става това?

Пример

  1. Отваряте command prompt с администраторски права.
  2. Пишете команда от следния тип:
    mklink /J [пътя към местоположението на твърдия линк] [пътя до ресурса] например
    mklink /J C:\Documents F:\Documents
  3. Натиснете enter.

Примерът не е от вълнуващите, но в зависимост от ситуацията приложението му може да е от изключителна полза. Повярвайте!

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.