персонална сила: безплатно ръководство за хора с увредено зрение при работа с iOS

3 май, 2020
Spread the love

Предварителни размисли

Бих казал, че съвременните герои, макар да не се отличават със свръхестествени сили, са далеч по-полезни от измислените си „супер“ събратя. Често те остават незабелязани, дори в някои общества биха гледали на тях като на балами, будали или глупаци. Простичката причина за това е влагането на усилия за създаването на нещо голямо, което те даряват безвъзмездно. Такъв типаж е моят днешен герой.

Авторът

Името му е Michael Feir, безработен сляп канадец, който благодарение на осигуреното му спокойствие от държавните социални помощи, в рамките на три и половина години написва ръководство за работа с мобилни устройства на Apple, с операционна система iOS. То е озаглавено „Personal Power; The iOS Edition„съдържа около 250 000 думи и се помества в 1232 страници на Microsoft Word. Основно ТО Е НАСОЧЕНО КЪМ НАЧИНАЕЩИ ПОТРЕБИТЕЛИ с увредено зрение НА Apple устройства, както и към зрящи разработчици на софтуер, а защо не и за любопитни. По този повод си задавам въпроса, колко от способните българи на социални помощи правят нещо полезно за другите.

Поводът

Това ръководство си има и предистория. През 2009г. същият герой предоставя на публиката подобен труд под името „Personal Power: How Accessible Computers Can Enhance Personal Life For Blind People„, но за ползвателите на компютри с операционна система Windows. Положителните отзиви за него са неочаквано многобройни, дотолкова, че авторът му придобива популярност и е гост на различни онлайн форуми и подкасти, като дава интервюта и за чуждестранни медии. Осъзнавайки подкрепата, която усилията му оказват на хиляди непознати, решава, че ще се впусне в новото приключение, за което става дума в настоящата статия.

До времето на решението вече са на лице достатъчно други източници на информация и взаимопомощ по отношение на тези устройства. Част от тях са платени, други са безплатни, но въпреки изобилната информация се оказва, че далеч не толкова хора имат достъп до нея. Това, както и поредица от събития през 2016г. го предизвикват да започне този сериозен проект.

Целта

Идеята на Майкъл е тези усилия да изиграят ролята не толкова на традиционните ръководства за употреба, колкото на ресурс, който да заинтригува и предизвика интереса на читателите с начални умения. За зрящите тези устройства са интуитивни и в много от случаите не е необходимо допълнително четене. Разясняването на концепциите за работа с тях обаче отнема значително повече време за един сляп човек например.

Лошата новина

Ако съм успял да събудя интереса Ви, сега вероятно ще усетите известно разочарование, защото идваме и до „лошата новина“. За да прочетете този обширен текст е необходимо да знаете английски или да превеждате на части с машинен преводач. Друг вариант е да се обърнете към центровете за социална рехабилитация и интеграция близо до Вас, чиито специалисти евентуално биха Ви помогнали в обучението за ползване на устройства на Apple.

Изтегляне

И вече за онези, които са нетърпеливи. На лице са няколко формата за изтегляне:

Можете да изтеглите всички формати в ZIP архив.

И така, който знае какво е да пише дълги и смислени текстове, със сигурност ще оцени труда на този човек. Който може да го разбере написаното и му е полезно, също. А дали е будала, оставям да прецените сами.

Приятно четене!

Ако тази статия Ви е харесала или Ви е била полезна, моля споделете я като посочите коректно източника.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!