Полезни съвети за сигурност

10 май, 2020
Spread the love

В уеб пространството има изобилие от информация как да се предпазите от една или друга заплаха. Макар да не съм експерт по сигурността, предлагам едно кратко и вероятно твърде непълно обобщение. Можете да намерите тези съвети и На много места, но тук предлагам своя прочит.

Така или иначе е добре да си припомняме някои правила от време на време, защото „когато гръм удари

“ вече ще е късно.

Права на потребителя

Още при самото инсталиране на Windows често се допуска грешката на обикновени я потребител, къде по-знаещ, къде по-авантюрист, да се дават администраторски права. Мисля, че е добра практика да се създават акаунти с ограничени права, дори с риск на ползвателя да се наложи по-често да отговаря на системни запитвания за сигурността при инсталиране на софтуер или при промяна на настройки. Дори нещо да се срине, акаунтът просто може да бъде изтрит и да се постави ново начало със създаването на нов акаунт.

Копия, копия, копия

Винаги е добре да имате поне две резервни копия на важната информация. Още по-добре е те да се намират на различни места. Едното място може да е външен твърд диск, а другото – облачна услуга за съхранение, но не забравяйте, че това копие е уязвимо точно толкова, колкото и връзката Ви с интернет. Няма връзка, няма информация. И все пак не качвайте чувствителни данни току-така и къде-да-е.

Външният диск също лесно може да бъде заразен, ако компютърът Ви е прихванал някой цифров вирус. Има ли подобни симптоми, по-добре е първо да се излекува инфекцията, а информацията да е изолирана от нея.

Подбирайте устройствата!

Не разчитайте твърде много на флашки за дългосрочно съхранение. Те не са толкова устойчиви като твърдите дискове. От друга страна помнете, че и твърдите дискове са податливи на повреди, особено при падане докато работят. Бъдете внимателни при употреба.

Цялостни или частични копия

Друг вариант е да разполагате със софтуер, който да прави цялостно или частично копие на диска или дял от него с операционната система например. Предимството е, че лесно и бързо можете да възстановите системата до работещо състояние в рамките на минути. Но с уговорката, че копието е направено преди евентуална зараза. В противен случай ефектът е нулев. Затова е важно да разполагате с поне няколко копия назад във времето.

Актуализация и пак актуализация
Актуализация на файлове

Дори да се повтарям, то е защото е важно да се помни, че копията на важната информация трябва да се осъвременяват. Никак няма да е приятно, ако сте пропуснали да обновите списъка с контакти, когато Ви е нужен определен човек, но Вие разполагате единствено с отдавна невалидния му номер. Не е приятно и когато установите, че документът, над който сте работили седмици наред, е изгубен, а резервното Ви копие е на повече от 10 дни.

Актуализация на софтуера

От друга страна, актуализациите на софтуера и операционната система не служат единствено за запълване на мястото на Вашия компютър, но си имат определена цел. Тя най-често е да се поправят пропуски в сигурността, както и да се добавят нови функционалности. Най-добре би било да получавате актуализациите автоматично.

Най-уязвимото звено

Може и да се изненадате, но най-уязвимото звено в отношенията компютър-човек не е машината. Причината за това е, че той лесно се поддава на заблуди и изкушения. А дигиталният свят, както и физическият, са пълни с тях. От щракането по всякакви реклами и линкове, до заблудата, че сте спечелили от лотария, за която не сте чували, а още по-малко участвали, та чак до инсталирането на съмнителен вкл. пиратски софтуер. Всичко това е покана да бъдете „ИЗЯДЕНИ“.

Запомнете! Не всяко писмо е добронамерено, не всеки линк води към мястото, на което изглежда че води, не всеки софтуер инсталира само себе си. Не се предоверявайте на антивирусни програми, непознати хора и източници.

Ах, паролите

И като още едно доказателство за уязвимото звено да спомена и паролите, които много потребители задават за регистрации в пощи, социални мрежи, електронни магазини и къде ли още не. През последните години класациите за най-уязвими пароли водят недоразумения като 12345678, abcdefghi, 1q2w3e4rи други подобни. Да, те са лесни за запомняне, но са лесни и за отгатване. Загубването както и разгадаването на Вашата парола е равносилно на това да дадете ключа за дома си на напълно непознат. А кандидати за Вашия ключ, повярвайте, не липсват. Разполагайки с ключа Ви, те имат свободата да правят каквото си пожелаят с всичко, което се намира вътре – от изпращане на шеговити имейли и закачливи съобщения до злоупотреба с личните Ви данни, средства и прочее. Ако в реалния свят можете да повикате полиция, то във виртуалния нещата не са толкова прости като да се развикате или звъннете на 112.

Не е чак толкова страшно

Ако съм успял да Ви наплаша, е време и да Ви успокоя. Нещата не винаги са толкова страшни що се отнася до софтуера. Може да объркате нещо, да промените настройка и резултатът да е неочакван. Това е поправимо.

Крайна мярка

Ако все пак се окаже, че нещата са извън контрол и всичко е „омазано“ до тавана, в зависимост от версията на операционната система разполагате с два варианта:

  • Зануляване и
  • Преинсталация.

Със съвременните операционни системи нещата не са никак трудни, но ако сте начинаещ, е по-добре да се доверите на професионалист.

Заключение

С няколко думи може да се заключи, че “който го е страх от мечки, не ходи в гората”. Единственият начин да се предпазите от грешки и трудности е да не правите нищо. Това обаче не е най-добрият вариант. Потърсете повече информация, учете се с помощта на по-напреднали потребители, а ако има възможност да посетите някой друг курс, още по-добре. Това ще помогне за личното Ви израстване. В гората може да видите интересни гледки, да придобиете нови умения, да изживеете приятни мигове.. Просто трябва да сте достатъчно внимателни. Най-много внимавайте с личните си данни и друга важна информация. Пазете ги като зениците на очите си!

Успех!

Ако тази публикация Ви е била интересна или полезна,, моля, споделете я, като посочите източника!

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.