Обновяването до Windows 10 ще е безплатно и след 29.07.2016

7 май, 2016
Spread the love

Както по-рано писахме, Microsoft обяви още миналото лято, че потребителите с Windows 7 и 8.1 ще могат безплатно да надградят операционната си система до Windows 10. Крайният срок на предложението е 29.7.2016. Засега компанията поддържа тази дата.

Има обаче едно изключение, което стана известно снощи. Срокът ще бъде удължен за неизвестен към момента период за хората, ползващи помощни технологии като екранни четци. Най-вероятната причина за това е все още „недоработената“ достъпност в ОС. Един пример. От миналата седмица потребители се оплакват, че резултатите от уеб при търсене през старт менюто се отварят в Edge – новият браузер по подразбиране в Windows и това няма как да бъде променено. Проблемът обаче е, че достъпността за помощните технологии в този браузер не е на НЕОБХОДИМОТО ниво за безпроблемна работа. Докато вграденият екранен четец Narrator поддържа браузването на доста добро ниво в последните си тестови версии, NVDA работи с браузера на основно ниво,то за JAWS съдържанието остава невидимо. Имайки предвид декларираната ангажираност към подобряване на достъпността за хора с увреждания от страна на Microsoft, проблеми от подобен характер наистина са сериозна пречка пред потребителите на операционната система. В този смисъл решението за удължаване на срока за безплатно надграждане докато пречките пред достъпността не бъдат отстранени е навременно и разумно.

Източник: Microsoft Accessibility Blog

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!