Крачка напред за уеб достъпността в ЕС

28 октомври, 2016
Spread the love

Ако перифразирам една известна реплика от близкото минало, спокойно мога да каже, че днес е прекрасен ден за цялото европейско човечество с увреждания. Защо? Защото на 26.10.2016 Европейският парламент (ЕП) даде зелена светлина на директивата за уеб достъпност.

Защо това е толкова важно?

Достъпността е от огромно значение за хората с увреждания. По същество тя е липса или намаляване на бариерите и премахване на ограниченията пред хората с увреждания. Това е в сила както за архитектурната и транспортна достъпност, така и за достъпа до уеб, особено когато той се превръща във все по-голяма част от ежедневието ни.           Вероятно знаете, че колкото са непреодолими за хората в инвалидна количка сгради без необходимите рампи и асансьори, също толкова непреодолими за хората с увредено зрение са и кодовете в картинки в уеб страниците, т.нар. CAPTCHA.

Бариери съществуват навсякъде. Парадоксът тук е, че в опита си да решат даден проблем, те създават друг. Причината за това е недостатъчната информираност. Проблемът с бариерите е, че наличието им води до изключване на една голяма група от обществото. Хората с увреждания в ЕС наброяват 80 000 000. Затова съществуват стандарти за достъпност, приложими както към реалния, така и към виртуалния свят. Когато тези стандарти не се спазват по една или друга причина, с цел тяхното по-широко приложение и улеснение на всички, защото те подобряват средата не само за хората с увреждания, се налага предприемане на политически и юридически мерки. Изява на политическа воля и морално задължение е Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, по която ЕС е страна. Законодателството в различни страни възприема и превръща тези права в норма. Крачка напред за уеднаквяване на правилата е въпросната директива за уеб достъп, обхващаща уеб съдържанието и мобилните приложения в публичния сектор на европейско ниво. В нея са обхванати само сайтовете на публичните институции и приложения като няма регулация на частния сектор, предаванията на живо и радио-телевизионното излъчване, но това е обект на очаквания европейски акт за достъпност.

Директивата е предложена от Европейската комисия (ЕК) през 2012г. След процеса по съгласуване между институциите на ЕС е постигнато съгласие  по обновен вариант НА ДИРЕКТИВАТА през май 2016г. След зелената светлина от ЕП директивата трябва да бъде публикувана в официалния журнал на ЕС – еквивалента на Държавен вестник. Тя влиза в сила 20 дни след публикуването й. Страните членки на ЕС трябва да приведат законодателството си в съгласие с нея в рамките на 21 месеца от влизането й в сила.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!