Безплатно обновяване до Windows 10 и след гратисния период

1 август, 2016
Spread the love

За масовия потребител на Windows 7 и 8.1 бе предоставена година време за безплатно надграждане до версия 10. Е, този едногодишен период вече е в историята. Който надградил до 29 юли 2016, надградил.

Както обаче по-рано писах, обновяването до Windows 10 ще е безплатно за потребителите на помощни технологии поне още известно време. Ето и малко повече подробности, станали известни малко преди безплатният период за надграждане да изтече.

Не е ясно кога точно този „гратисен“ период за ползващите помощни технологии ще приключи. Ясно е само, че неговият край ще бъде публично оповестен.

Няма ограничения за допустимост само на определени помощни технологии т.е. всеки, който ползва помощна технология под Windows може да обнови безплатно в рамките на гратисния период. Това важи и за хората, които до сега не са ползвали подобни технологии.

В тази годишна актуализация,  очаквана още на 2.8.2016, са направени редица подобрения за хората с увреждания. Ето някои от тях:

  • За разказвача Narrator (вграденият екранен четец) са предвидени двойно по-бързи гласове – до 800 думи в минута за разлика от досегашните 400;
  • Добавена е поддръжка за още няколко езика, сред които за съжаление български не присъства;
  • Подобрена клавишна навигация за разказвача – по-лесно взаимодействие със съдържанието на уеб страници, 6 нива на озвучаване за параметрите на текста, управление на изговаряната пунктуация, озвучаване на предложенията при въвеждане, улеснена обратна връзка за разказвача, ръководство и документация за разказвача;
  • Подобрена достъпност при браузването и четенето с браузера Edge;
  • Подобрена достъпност в програмата за електронна поща;
  • Подобрения на гласовия асистент Cortana за незрящите, слабовиждащите и ползващите разпознаване на реч;
  • помислено е и за разработчиците като са създадени нови инструменти и документация, които да са полезни при разработката на уеб съдържание и приложения.

Можете да започнете процеса като идете на следния адрес:

http://www.microsoft.com/bg-bg/accessibility/windows10upgrade и натиснете върху „Надстройване сега“, което ще ви предостави асистента за надграждане до най-новата версия на Windows. След като го стартирате, процесът е идентичен с използваната през изминалата година стандартна процедура: съгласяване с условията, проверка на хардуера за съвместимост, обновяване.

Вече очаквам да видя финалния вариант на тези подобрения и се надявам на добра съвместимост с помощните технологии.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!