Сбогом на Skype, такъв, какъвто го познаваме

25 февруари, 2018
Spread the love

Текстът по-долу е важен за ползващите екранни четци като JAWS и NVDA. Това е резюме на написаното на 14.2.2018 по въпроса от Дъг Лий, човекът, който вече години безплатно развива скайп скриптовете за JAWS.

Накратко

Microsoft официално спира поддръжката за Skype За Windows версия 7, известен също като класически Skype. Това е най-удобната към момента за ползване от слепи потребители версия. Тя ще бъде заместена от две алтернативи – Skype 8 за версии на Windows 7 и 8.1. Другата алтернатива е Skype UWP (универсална Windows платформа) или т.нар. универсално приложение.

Класическият вариант вече не позволява на част от потребителите да се вписват, което е начин да бъдат принудени да преминат към новите въплъщения.

Какво се очаква

  • Автоматично обновяване на инсталираните версии до горепосочените според версията на операционната система.
  • Част от наличните функционалности във версия 7 няма да са на разположение докато не бъдат вградени в новите версии. Част от тях са: отделните прозорци за всеки чат; възможност за задаване на звуците по подразбиране; възможност за пренасочване на звука; поддръжка за съществуващите приложения за запис на разговорите; информация за статуса на абонат, както и филтриране по статус и др.

За ползващите Windows10

Ползващите JAWS 17 могат да инсталират Skype 8 на Windows 10, макар тази комбинация официално да не се поддържа. Това се постига чрез режима за съвместимост с Windows 8 в свойствата на инсталационния файл. Ползващите

JAWS 16 ще трябва да обновят до по-нова версия.Имайте предвид, че за Windows 10 се препоръчват най-новите версии на помощните технологии.

Първата версия на скриптовете за Skype 8 (наречен още Electron) вече е публикувана на http://www.dlee.org/skype/electron/

Как се ползва новия Skype

Повече информация може да прочетете в Статията за бързите клавиши на английски от поддръжката за Skype

В друг полезен материал на английски за ползване на универсалното приложение, със или без скриптове, може да прочетете информация  за разположението на екрана, команди и изпълнението на определени задачи

 

Оригиналният документ се намира на следния адрес:

http://www.dlee.org/skype/skype7phaseout.htm

Там може да следите и промените в оригиналния документ.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!