NVDA remote access: новото и безплатно решение за отдалечен контрол

5 юли, 2015
Spread the love

Отдалеченият контрол е изключително важен, когато искаме да помогнем на някого, да направим демонстрация на софтуер, да обучаваме клиенти, да се свържем с домашния си компютър, за да копираме важен текст или да направим обработка на някаква информация, със софтуер за която не разполагаме на преносимия си компютър или на мобилното си устройство. Вариантите са многобройни.

Решения за отдалечен достъп и управление като отдалечен работен плот, TeamViewer, както и някои онлайн портали съществуват отдавна, но за незрящите тази задача беше непосилна, трудна или невъзможна допреди няколко години, когато производителят на един от водещите екранни четци Jaws for Windows не внедри услугата Tandem в своя продукт, която за пръв път предостави на хората с увредено зрение лесна и удобна възможност за свързване с други компютри чрез екранния четец. В друга публикация можете да чуете аудио демонстрация на работата с Tandem .

Малко предистория

Макар, че Tandem може да се използва и в рамките на 40-минутния режим на демонстрационното копие, това време не е достатъчно за по-продължителна работа. Рестартирането на всеки 40 минути и повторното свързване с отдалечения компютър не е най-удачното решение за сериозна работа. Няма да споменавам високата цена за закупуване на лиценз на екранния четец, който би позволил неограниченото използване на услугата за отдалечен достъп.

С появата си през 2006 г. NVDA се заяви като безплатна алтернатива на скъпите екранни четци. В следващите години той се разви и доби популярност сред незрящите и вече се използва от десетки хиляди хора по целия свят. Множество доброволци допринасят за неговото разпространение чрез превода му на различни езици.

Днес съм щастлив да съм един от първите, които съобщават новината, че NVDA вече разполага с услуга за отдалечен достъп, подобна на предлаганите във водещите платени екранни четци. Услугата се нарича \NVDA remote access и е на разположение от броени часове. Това стана възможно, след като през март стартира кампания за набиране на средства, която постигна неочаквано бърз успех и целевото финансиране беше факт още през първите дни от старта й.

Как да се сдобием с тази функционалност?

Функционалността за отдалечен достъп се предоставя от добавка с отворен код, която се инсталира в преносимо или инсталирано копие на NVDA, който също е с отворен код. Необходимо условие за свързване на два компютъра е те да имат копие на NVDA, както и инсталирана в това копие добавка. Не на последно място се изисква и активна връзка с интернет. За да се инсталира добавката трябва да се изтегли Инсталирането става, като при инсталирано копие на NVDA се натисне enter, а при преносимо копие – през мениджъра на добавки.

Осъществяване на връзка чрез сървър-посредник

От управлявания компютър

 1. Отворете менюто на NVDA, инструменти, Отдалечен достъп, свързване
 2. Изберете клиент в първото поле.
 3. Във второто поле с контроли изберете „позволяване на тази машина да бъде управлявана“
 4. В полето „домакин“ въведете името на сървъра -посредник, който ще осъществява връзката – nvdaremote.com
 5. Въведете ключ в полето „ключ“ или генерирайте такъв с натискане на следващия бутон „генериране на ключ“. Ключът е необходим за свързване на компютрите и трябва да е еднакъв за всички страни. Може да бъде осъществена връзка между повече от два компютъра.
 6. Натиснете OK. Ще чуете звук и съобщение, че сте свързани с контролиращия сървър.

От управляващия компютър

 1. Отворете менюто на NVDA, инструменти, Отдалечен достъп, свързване
 2. Изберете клиент в първото поле.
 3. Изберете „управляване на друг компютър“ във второто поле
 4. В полето „домакин“ въведете името на сървъра -посредник, който ще осъществява връзката – nvdaremote.com
 5. Въведете ключ в полето „ключ“ или генерирайте такъв с натискане на следващия бутон „генериране на ключ“. Ключът е необходим за свързване на компютрите и трябва да е еднакъв за всички страни. Може да бъде осъществена връзка между повече от два компютъра.
 6. Натиснете OK. Ще чуете звук и съобщение, че сте свързани.

Когато сте свързани

При осъществена връзка трябва да се натисне f11, за да се изпращат командите, задавани от управляващия компютър. Ще чуете съобщение, че клавишите се изпращат, което означава, че всяка натисната клавишна комбинация или клавиш ще се възпроизведат на контролирания компютър. Повторното натискане на f11 връща контрола върху контролиращия компютър т. е. зададените команди ще се изпълняват само на него. За по-добра съвместимост се уверете, че клавиатурните подредби (настолна или лаптоп) съвпадат.

Допълнителни възможности

Съществува възможност за споделяне на клипборда, за автоматично свързване с домашния компютър без необходимост от човек, който да въведе съответния ключ, както и още няколко възможности, описани в помощната документация на добавката.

Прекратяване на сесия

За да прекратите сесия на управление първо натиснете f11, с което да прекратите подаването на команди към управлявания компютър. Ще чуете съобщение, че клавишите вече не се изпращат. След това идете в менюто на NVDA, отдалечен достъп, натиснете Enter върху „прекратяване“ и връзката ще прекъсне.

Можете да разгледате и пълното ръководство за добавката на български. Вече имаме превод и на интерфейса на добавката благодарение на Захари Юруков, който активно участва и в превода на екранния четец.

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!