JAWS: върни обратно звука на компютъра

24 май, 2020
Spread the love

Споделянето на един компютър от двама или повече колеги или роднини не е нещо необичайно, но може да е доста неприятно, ако всички ползват един потребителски акаунт в Windows, а някой от ползвателите е напълно сляп, или няма достатъчно зрение и разчита на говора на екранния четец.

При такива обстоятелства понякога се случва зрящият да изключи звука или да намали нивото му до 0. Тогава за слепия човек е много трудно да възстанови звука, за да може да управлява компютъра.

За щастие в JAWS 18 и по-новите версии вече съществува възможност нивото на звука да бъде възстановено и когато то е намалено до 0, и когато е поставена отметка върху опцията за заглушаване на звука.

Възстановяването на звука се случва по много лесен начин. Необходимо е само да се натисне клавишната комбинация insert+escape, което автоматично ще махне отметката за заглушаване и ще установи нивото на звука на 50% от максималната стойност. За това има само две условия – екранният четец да е JAWS, и да е стартиран.

По този начин само с една клавишна комбинация се решава един сериозен проблем за слепите хора, който проблем виждащите често подценяват.

Внимание! Ако въпреки натискането на клавишната комбинация не чувате говора, уверете се, че:

  1. разполагате с JAWS 18 или по-нова версия;
  2. програмата е стартирана и и работи;
  3. звуковото Ви устройство (слушалки или тонколонки) са включени и функционират правилно.

Добре е да сте установили тези факти преди да се окажете в затруднена ситуация. Ако въпреки това не чувате никакъв звук, обърнете се към виждащ човек.

Ако тази публикация Ви е била интересна или полезна,, моля, споделете я, като посочите източника!

Публикувано от

negi4a

Роден и израснал в малко градче, обичам спокойствието. То ми дава възможност да разсъждавам, да експериментирам и да се радвам на живота и природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам Задължително поле! Допустимото време изтече! Моля, опреснете екрана!